Stuple do usi

Stuple do usi

Poslaťod dreamer » 15 Jún 2018, 20:49

Vela motorkarov pouziva stuple do usi, ja som nikdy tuto potrebu nepocitoval, mozno som mal stastie na tiche helmy, alebo dobre prudenie vzduchu bez turbulencii a myslel som si, ze ich nepotrebujem. Zo zvedavosti som sa ich rozhodol vyskusat a vysledok bol naozaj prekvapujuci. To ticho v prilbe je upokojujuce a po dlhom vylete sa necitim tak unaveny. Vlastne aj uplne ticha prilba akou je Shoei Neotec 2 sa uz bez nich nezda az taka ticha. Co ma prekvapilo najviac je fakt, ze pocujem hudbu a telefonicky hovor uplne cisto aj pri rychlosti 130 km/h na dialnici a pritom hladinu hlasitosti nemusim prilis zvysovat, prave naopak, staci ju mat relativne nizku, nizsiu ako by som mal bez stuplov, lebo zvuk nemusi prehlusovat okolity hluk. Zvuky premavky okolo mna stale pocujem dobre, cize stuple v usiach neznamenaju nejake nebezpecie. Samozrejme, nie vsetky stuple su rovnake, maju rozne urcenie, roznu uroven utlmu hluku a aj rozne vlastnosti frekvencneho filtrovania. Niektore po case tlacia, ine sa daju nosit cely den. Rozne su aj ceny, znackove, alebo take, ktore maju nalepku “pre motorkarov” su drahsie v cenach aj 50€ za par, lacne cinske, alebo fejky predstavuju opacnu stranu cenoveho spektra, niekedy radovo v centoch. Vyskusal som, alebo sa chystam vyskusat zopar typov a budem rad ked sem napisete, ake pouzivate vy a preco vam dany typ, ci znacka vyhovuju.

Obrázok

Klasicke penove 3M, daju sa kupit v cenach okolo 3€ za 20 parov. Pred pouzitim ich treba usulat do tenkej rolky a po aplikacii sa v usiach roztiahnu a vyplnia zvukovy kanal. Funguju dobre, tlmia vsak vsetky zvuky bez filtrovania, cize aj hudbu, ci zivy rozhovor. Za hlavnu nevyhodu povazujem fakt, ze su urcene na jednorazove pouzitie, nedaju sa cistit vodou a po par pouzitiach stracaju schopnost po usulani drzat tvar, co je nevyhnutny predpoklad pre ich korektnu aplikaciu do ucha. Navyse, po par hodinach mozu zacat v uchu ominat.

Obrázok

Howard Leight, penove stuple na viac pouziti. Oproti 3M stuplom ich netreba pred aplikaciou zmolit, daju sa do ucha zaviest jednoducho vlozenim, material je nieco ako pena, ale s hladkym povrchom. V strede je mala tycka, ktora ma pomoct pri vkladani, ale ja som zistil, ze ju netreba, daju sa pohodlne zaviest aj bez nej a kedze su makke a dute, lahko sa prisposobia tvaru ucha a neominaju ani po hodinach jazdy. Vyhodou je, ze sa daju umyvat, pocet pouziti nie je obmedzeny a cena je priazniva, 10 parov za 5€ + postovne z UK, spolu cca 15€, cize 1,50€ za par. Kazdy par je baleny samostatne v praktickej krabicke. Okolity hluk, najma prudenie vzduchu tlmia vyborne, ale kedze su dute, tak prepustaju niektore ziaduce frekvencie, napr. hudba sa s nimi pocuva velmi dobre, rovnako ako telefonicky hovor, ci povely z navigacie, nemusel som vobec upravovat hlasitost na komunikatore. Moznou nevyhodou je, ze tlmia vyrazne aj zvuk motorky, ale okolitu premavku, alebo zivy rozhovor pocujem stale dostatocne dobre. Podla mojho nazoru za skvele vlastnosti vdacia porovitemu materialu s hladkym povrchom, ergonomickemu tvaru a dutemu telu, ktore pomaha filtrovat zvuky. Tieto su zatial mojim favoritom.

Obrázok

Neznackove silikonove stuple. Lahko sa aplikuju, dobre tlmia okolity hluk, lahko sa prisposobia tvaru vnutorneho ucha, su pohodlne a netlacia. Daju sa umyvat, material je makky ale huzevnaty, takze asi aj dlho vydrzia, kym sa silikon nerozpadne. Niektori ludia vsak mozu mat na silikon alergiu. Bezkonkurencna je ich cena, menej ako 1€ za 10 parov. Pre pohodlne pouzitie do helmy som ich trochu skratil, inak uchop z ucha trci a prekaza. Okolity hluk tlmia vyborne, pre pouzitie na motorke trochu az moc, zvuky okolitej premavky su vyrazne potlacene. Hudbu je pocut cisto, pomaha tomu zrejme aj duty kanal, ale po zhruba hodine ma zacali v usiach ominat a bol som rad, ze som si ich z usi vybral. Na opacnu cestu som si nasadil HL stuple pre porovnanie. Potvrdilo sa mi, ze okolite zvuky premavky boli s HL stuplami pocutelnejsie, hudba cista a zretelna, no aerodynamicky hluk potlaceny na minimum. Co je vsak skvele, netlacili ani neominali ako silikony, ani ked som si ich v garazi vyberal z usi.

Obrázok

Dalsie neznackove silikony, cinsky fejk drahych znackovych stuplov Eargasm, ktorych zvlastnostou je, ze su oznacovane za stuple pre hudobnikov. Udajne maju odfiltrovat neziaduci hluk, ale pritom hudbu a zivy rozhovor by nemali skreslovat, resp. splostovat ich frekvencne spektrum. Vysledkom by mal byt cisty zvuk bez “ponorkoveho” efektu. Pomaha im k tomu zvukovy filter, ktory je ich sucastou. Zatial su na ceste, cenovo boli najdrahsie, 6€ za par. Na tieto som najviac zvedavy, ci budu vhodne aj pre pouzitie na motorke, alebo si ich necham len na koncerty.

Edit: Vyskusane aj tie posledne. Zvukovo velmi zaujimave, ten filter vazne funguje, ale na motorku nie su uplne vhodne. Netlmia az tak ako ostatne stuple, cize prepustaju viac aerodynamickeho hluku a navyse neskutocne v helme tlacia v usiach. Po polhodine som ich musel vybrat, lebo sa to uz nedalo zniest. Moze za to ten filter, ktory je tvrdy a po nasadeni helmy okrajmi zvnutra tlaci na ucho. Ale na ine pouzitie, napr. do hlucneho prostredia su fajn. Co je zaujimave, ze hudbu a hovorenu rec ozaj pocut cisto, akoby som ani nemal v usiach stuple.

Cize, pre mna osobne vysli s najlepsim vysledkom Howard Leight stuple, ktore kombinuju najlepsie vlastnosti, dobre tlmia a filtruju tie spravne frekvencie, su pohodlne, netlacia ani po dlhsej dobe, lahko sa cistia a su cenovo dostupne.
Naposledy upravil dreamer dňa 19 Jún 2018, 21:08, celkovo upravené 2
Honda NC750D Integra
Obrázok
Aprilia SR MAX 300
Obrázok
ex: Honda XL 1000V Varadero | Suzuki DL650 V-Strom | Yamaha XS650 Midnight Special | Simson S50 | Jawa Babetta 207
Obrázok užívateľa
dreamer
****
****
 
Príspevky: 178
Registrovaný: 15 Sep 2016, 15:00
Motorka: Honda Integra 750

Re: Stuple do usi

Poslaťod Supi » 15 Jún 2018, 21:40

Mam tieto stuple:
Alpine Moto Safe Pro
a
Pinlock stuple

Alpine sa horsie nasadzuju. Treba pouzit "aplikator", taku pomocnu trubicku. Ak sa dobre nasadia, vydrzim s nimi jazdit dost dlho.
Pinlock - lahsie sa zastrcia do usi, lahsie sa vytahuju. Su ale hrubsie a skor ominaju a skor ma z nich bolia usi.

Vacsinou pouzivam tie Alpine stuple. Uz cca 5 rokov.

Plusy
- potlacaju niektore frekvencie, hlavne aerodynamicky hluk.
- so stuplami sluchadla v prilbe nezneju plechovo ako lacny tranzistorak z cias komunizmu. Hudba ziska basy a je normalne pocuvatelna. Bez stuplov hudbu vobec nepocuvam. Nema to zmysel. Pri nudnych dialnicnych presunoch si niekedy pustam aj audioknihy :-)
- Vecer po celodennej jazde nie som ohucany, citim sa menej unaveny.

Minusy
- Ak mi na krizovatke niekto z partie chce nieco povedat, zle ho pocujem, musi kricat. Sice vsade pisu, ze stuple potlacaju len niektore frekvencie, ale nie je to uplne pravda.
- po dlhsom case ma stuple tlacia v usiach. Pri kazdej pauze, ked si dam dole prilbu, vyberam stuple z usi, aby si usi oddychli.
Obrázok užívateľa
Supi
*******
*******
 
Príspevky: 818
Registrovaný: 27 Máj 2013, 10:07
Bydlisko: Bratislava
Motorka: Iná

Re: Stuple do usi

Poslaťod dreamer » 15 Jún 2018, 21:54

Supi píše:- so stuplami sluchadla v prilbe nezneju plechovo ako lacny tranzistorak z cias komunizmu. Hudba ziska basy a je normalne pocuvatelna.


Toto som si vsimol aj ja u Howard Leight stuplov, zabudol som to spomenut. Okrem toho, ze je hudba cistejsia, ziska hlbky a basy. Zvuk Seny aj N-Comu vyrazne vylepsuju, prakticky ako ekvalizer.
Honda NC750D Integra
Obrázok
Aprilia SR MAX 300
Obrázok
ex: Honda XL 1000V Varadero | Suzuki DL650 V-Strom | Yamaha XS650 Midnight Special | Simson S50 | Jawa Babetta 207
Obrázok užívateľa
dreamer
****
****
 
Príspevky: 178
Registrovaný: 15 Sep 2016, 15:00
Motorka: Honda Integra 750

Re: Stuple do usi

Poslaťod laurel31299 » 29 Jún 2018, 21:57

Tak jsem objednal Howardy tak jsem na ně zvědav...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Obrázok užívateľa
laurel31299
**
**
 
Príspevky: 42
Registrovaný: 08 Okt 2017, 19:17
Motorka: Honda NC 700X

Re: Stuple do usi

Poslaťod Zizi79 » 30 Jún 2018, 05:39

dajte linku na tie howardy...
Jazdím pre radosť
Honda Integra 750D 2015, Honda NT1100 2022
Obrázok užívateľa
Zizi79
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 1552
Registrovaný: 21 Júl 2015, 08:40
Bydlisko: Prešov
Motorka: Iná

Re: Stuple do usi

Poslaťod laurel31299 » 30 Jún 2018, 06:42

Koupil jsem je zde
https://m.ebay.co.uk/itm/10-Pairs-of-Re ... r=1&_rdt=1


Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Obrázok užívateľa
laurel31299
**
**
 
Príspevky: 42
Registrovaný: 08 Okt 2017, 19:17
Motorka: Honda NC 700X

Re: Stuple do usi

Poslaťod laurel31299 » 18 Júl 2018, 08:04

AHoj, tak prisel balicek s 10 pary Howard Leight. ZKusil jsem prvni.
Poznatek:
- jsou o hodne tizsi nez spunty co jsem dostal k prilbe.
- mene ale slysim intercom i muziku (pri vyssich rychlostech vubec nerozumim volanemu)
- s klasikama zacalo susteni okolo 70km/h, u howardu az 100km/h
- vyndavani z usi bylo nepohodlne, jako by to tam bylo prilepene

Kazdopadne to ticho je uzasny...
Obrázok užívateľa
laurel31299
**
**
 
Príspevky: 42
Registrovaný: 08 Okt 2017, 19:17
Motorka: Honda NC 700X


Späť na Pokec o všetkom

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia