Progresivne pružiny NC750X

(rám, vidlice, pružiny, tlmiče, ...)

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod dukyno » 17 Jún 2018, 22:17

Vladimír, nie vzduch, hélium tam daj!

Nc750 Zeppelin by Vladko :)
dukyno
****
****
 
Príspevky: 151
Registrovaný: 05 Feb 2016, 21:16
Motorka: Iná

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Meky » 17 Jún 2018, 22:17

Tak si v duchu říkám, kurňa, proč jsem investoval do pružin a kartridgí tolik peněz, abych měl jinou motorku, když stačilo odebrat olej a vyleštit pružiny, abych měl též jinou motorku. Ne, teď zase vážně. Už jsem ulehal a uvědomil jsem si Vladimíre, že SAG na předku změříš i sám. Odlehči předek, buď hlavní stojan nebo přizvedni předek. Fixem udělej rysku na chromované části trubky, dole, nad simerinkem. Nasaď stahovací pásku, opět dole a sedni celou váhou na moto, jako za jízdy. Změř rysku a pásku, dostaneš zhruba předpětí pružin. Pak pojezdi na nerovnostech a změř opět pásku, uvidíš kam až jdou tlumiče, změř spodní rysku a pásku nahoře, uvidíš jaký máš zdvih tlumičů za jízdy. A co se oleje týče, vyzkoušel bych raději hustější.
Meky
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 594
Registrovaný: 20 Okt 2015, 17:42
Bydlisko: Bílovec
Motorka: Honda NC 750X

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod vladimir » 17 Jún 2018, 22:54

najjednoduchšie bude keď sa niekde stretneme a požičiam tú motorku niekomu kto má tiež S-ko a je mojej váhovej kategórie..

problém je že vy sa väčšinou túlate soboty ale ja každú sobotu do obeda pracujem.. moje výlety sú v nedeľu.. a čo tu niektorí píšu že v tlmiči je olej a ja som tam pridal vzduch je len to že to ešte ani nevideli otvorené a myslia si že tam je povrch oleja.. kam by sa ten olej podel keď sa stlačí tlmič ?
vladimir
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 429
Registrovaný: 30 Júl 2017, 07:20
Bydlisko: Rohožník na Záhorí
Motorka: Honda NC 750S

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod puccky1 » 18 Jún 2018, 05:44

Ale nikto nepisal ze olej v tlmici je az po vrch
Myslim.ze kazdy kto sa pustil do tlmicov tak si najprv precital servisny manual a tam je napisane kolko ml ide oleja a este aj kolko ma byt placu po vrch tlmica ;)
Ako pisal Peny vyrobca to tam neudava pre srandu
Ked si to mal rozhadzane mal si skor zmenit vizkozitu oleja ako mnozstvo

Odoslané z A0001 pomocou Tapatalku
Obrázok užívateľa
puccky1
Moderátor
Moderátor
 
Príspevky: 4326
Registrovaný: 03 Feb 2013, 22:29
Bydlisko: Žiar nad Hronom
Motorka: Honda NC 700X

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod vladimir » 19 Jún 2018, 20:21

Meky..

zmeral som to.. motorka zdvihnutá 14.5 cm vrch prachovky od spodku okuláru.. postavená rovno 11.5 cm prachovka od okuláru.. znížila sa o 3 cm.. sadnem si na ňu 10.5 cm prachovka od okuláru.. klesla o 1 cm.. jazda po našich cestách radenie aj brzdenie nie agresívna.. páska bola 6.7 cm od okuláru takže to chodilo 3.8 cm od toho kľudového stavu že na nej len sedím.. po prudkom zabrzdení páska bola 5 cm od okuláru.. to sa len 4.5 cm ponoril predok od tých 10.5 cm..

je to neuveriteľné ale výrobca udáva chod tlmičov 120 mm tj. 12 cm.. mne sa podarilo od zdvihnutej motorky že koleso visí to je tá prvá hodnota 14.5 cm prachovka od okuláru a pri prudkom zabrzdení som dostal pásku 5 cm od okuláru.. chod tlmičov pri mojej váhe 75 kg je 9.5 cm..


pre mňa je dôležité že to čo som urobil splnilo účel.. predok je jemný, fajnový ako na drahšej motorke.. čo koľko splnilo účel neriešim.. či tie pružiny že sa ľahšie kĺžu o steny rúr alebo že je väčšia vzduchová medzera a olej má viac miesta na prelievanie.. ale ako čítate pérovanie som nedostal ani na tých 120 mm čo udáva výrobca..

snažil som sa to napísať zrozumiteľne dúfam že všetci pochopili..
vladimir
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 429
Registrovaný: 30 Júl 2017, 07:20
Bydlisko: Rohožník na Záhorí
Motorka: Honda NC 750S

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Puggy » 19 Jún 2018, 21:32

Ja nie, ale s tým sa netráp. Hlavné je, že si spokojný :like:
Obrázok užívateľa
Puggy
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 1157
Registrovaný: 24 Jan 2013, 11:52
Bydlisko: Žilina
Motorka: Honda NC 700S

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Meky » 19 Jún 2018, 21:36

Pokud přátelé v Hondě konfigurovali pružiny na váhu jezdce cca 80 kg, tak bych řekl, že u S se jim to povedlo, předpokládal jsem, že statické předpětí pružin bude větší než tvé naměřené 4 cm. Teď už je jen škoda, že už tam žádné další stavitelné možnosti nejsou. Ale pokud ti vyhovuje to, co máš teď, měkké, houpací, tak by jsi další možnosti štelování asi nevyužil. To, že tlumiče nejdou až na 120 mm celkového zdvihu, nadoraz, je v pořádku. Může se stát, že vletíš do nějaké pořádné díry, takhle tam máš ještě rezervu na další zhoupnutí. Nedokáži posoudit, zda méně oleje v tlumičích je nějaká výhra, nebo zda to bude něčemu vadit, tlumiče po zhoupnutí, si myslím nezůstanou hned nahoře a budou mít tendenci se ještě zhoupnou, možná vícekráte, což není dobré. Osobně bych oleje dal tolik, co doporučuje výrobce a spíše hustější, ale pokud ti to vyhovuje tak jak to máš, no, dobrá. Teď už jen, kolik toho oleje tam vlastně je. Jak jsi prvně lil olej, měřil si množštví nalitého oleje, nebo jsi to tam fukl podle oka a pak jsi něco opět podle oka odebral ?
Meky
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 594
Registrovaný: 20 Okt 2015, 17:42
Bydlisko: Bílovec
Motorka: Honda NC 750X

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod vladimir » 19 Jún 2018, 23:19

ty si tomu dal Puggy.. :lol:

Meky.. keď som to otvoril tak starý olej bol presne po vrch pružiny na zadnej strane.. vidlice sú naklonené takže predná strana pružiny vyčnievala z oleja.. samozrejme po otvorení struny niesu stlačené.. po odskrutkovaní tie tenkostenné trubky vyčnievajú ešte nad tie rúry.. .. ja som odmeral koľko to urobí keď tie trubky zatlačím a zaskrutkujem tie vrchné skrutky.. lebo vtlačením tých trubiek a zaskrutkovaním vrchných skrutiek vtlačím pružiny do oleja.. utopím ich..nemám už ten papier ale bolo to ale 2.5 cm

potom som odmeral ten rozdiel keď koleso visí a motorka je postavená.. keď sa motorka postaví vytlačí olej hore.. 3 cm bez jazdca.. plus ja keď sadnem je ďalší cm.. a tak som odobral 5.5 cm oleja a viem že pružina je pri jazde celá v oleji.. pritom vrch pružiny je pevný tam už sa nič neposúva..

Meky ale to vôbec nehúpe.. ideš po ceste máš pocit že ideš po tej najdokonalejšej ceste.. predtým sa stále aj drobné nerovnosti prenášali do rúk a teraz to tlmič krásne vyžehlí.. zaujímavé je keď sa pri jazde pozriem na tú pásku na tlmiči lebo mám dojem že idem po rovnej ceste ale že tá páska je kúsok od prachovky tak vidím ako ten spodok pracuje..
vladimir
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 429
Registrovaný: 30 Júl 2017, 07:20
Bydlisko: Rohožník na Záhorí
Motorka: Honda NC 750S

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Supi » 21 Jún 2018, 10:27

Vladimir, Meky, opravte ma ak sa mylim, ale vy meriate len tvrdost pruziny. Ak by tam nebol ziadny olej, tak by ste namerali rovnake hodnoty. Mozno pri jazde by tam boli male rozdiely, ale o to nejde. Pruzina pruzi, tlmic tlmi. Ak v tlmici nie je spravny olej alebo je ho tam malo, tak tlmic nebude tlmit ako zamyslal vyrobca. Pruzine je jedno, kolko oleja tam nalejes, ta bude stale rovnako tuha.... a namerias stale rovnaky staticky aj dynamicky SAG.

"Tvrdost" tlmica - sa nastavuje prietokom oleja. Cize sa nastavuje ako rychlo sa tlmic stlaci a ako rychlo sa vrati do povodnej polohy. Ale toto by nemalo nahradzat pracu a tvrdost pruziny.
Ak bude prietok oleja velmi rychly, alebo olej v tlmici vobec nebude, motorka bude ako na hojdacke.
Ak bude prietok oleja prilis pomaly, motorka moze byt uskakana, davat rany do riadidiel, pri offroade alebo extremne zlej ceste sa tlmic moze dostat na doraz.

Vladimir, ak ti to takto vyhovuje, OK. Ako pisal Puggy, hlavne, ze si spokojny.

....ale, niekedy moze byt zle nastaveny alebo nefunkcny tlmic velmi nebezpecny. Ak narazis v zakrute na zvlneny asfalt, uskakane tlmice ti nebudu drzat koleso na ceste. A ked pojdes rychlejsie, ako to tlmice budu vykryvat, moze to skoncit zle.
Naposledy upravil Supi dňa 21 Jún 2018, 17:29, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Supi
*******
*******
 
Príspevky: 818
Registrovaný: 27 Máj 2013, 10:07
Bydlisko: Bratislava
Motorka: Iná

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod vladimir » 21 Jún 2018, 17:26

myslím že veľa NC-čkárov nebolo spokojných s odpružením motorky a dali to prerobiť..

tlmič pracuje tak že stlačiť má ísť ľahšie, rýchlo aby to nekopalo do rúk a späť sa vracia pomalšie.. to zabezpečuje prietok oleja cez ventil.. lenže nad olejom máme vzduch..pri stlačení tlmiča olej stúpa hore a stláča tento vzduch.. ideálne by bolo aby tento vzduch vôbec nemal vplyv na prácu tlmiča.. ale to by muselo mať cez hadičky nejaké odvetranie..

stále si niekto myslí, bojí sa, či to koleso nebude v lufte.. ale zemská príťažlivosť je prevít.. hocijaká jama, diera na ceste a ani vo väčšej rýchlosti nad ňou nepreletíme.. vždy ten predok spadne do nej.. a čím je tvrdšie pérovanie o to je to väčšia rana.. to isté hrb na ceste.. vyhodí predok motorky hore keď je to pérovanie tvrdé..

poletíte po rozbitej asfaltke s endurom, ktoré sa akože húpe.. a koleso či narazí na hrb alebo spadne do diery neostane vyskočené hore..
vladimir
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 429
Registrovaný: 30 Júl 2017, 07:20
Bydlisko: Rohožník na Záhorí
Motorka: Honda NC 750S

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Supi » 21 Jún 2018, 18:47

Vladimir, nepises dobre. Tlmic nema pracovat tak, ze stlacit ma ist lahko a vracat sa ma pomalsie. Pri lepsich tlmicoch sa da nastavit kompresia aj odskok. Ak mas kompresiu "na slabo/rychlo" a rebound "na silno/pomalo" tak tlmic sa po par nerovnostiach dostane na doraz.

Tu je priklad zle nastaveneho tlmica (hore zle, dole dobre): https://www.youtube.com/watch?v=LiBiz9hy1PA
Neviem ako to mal nastavene, ale predpokladam ze kompresiu aj rebound dal na najslabsie.


Co sa tyka NC - neviem ako vyzera predny tlmic na NCcke. Ak by tam bol cartridge v ktorom prebieha tlmenie (co asi nie je :-) ) , tak kolko oleja tam nalejes by nemalo byt az tak dolezite. Vtedy by malo mnozstvo vplyv len na rychlejsiu degradaciu oleja. Ale kedze to bude jednoduchy tlmic, ja osobne by som sa drzal instrukcii vyrobcu a nehral sa s olejom.

A to co si pisal o zemskej pritazlivosti a kolese v lufte... to neplati ani pri bicykli nieto pre motorku.
Obrázok užívateľa
Supi
*******
*******
 
Príspevky: 818
Registrovaný: 27 Máj 2013, 10:07
Bydlisko: Bratislava
Motorka: Iná

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Supi » 21 Jún 2018, 19:02

Tu je este jedno video k nastaveniu tlmicov aj s pokecom: https://youtu.be/LlIbU-GKaMs?t=40m4s

Jazdi tam starou GS-ou, ale telelever nahradil klasickou vidlou, takze v podstate skoro to iste ako na NC :-)
Nastavenie tlmicov je celkom veda. Ked jazdec nema skusenosti, tak ani na plne nastavitelnych tlmicoch si ich nebude vediet spravne "naklikat". Maturovanie s olejom (garazovy tuning)... sorry, ale neverim, ze to moze dobre fungovat.

Neber ma zle, ja Ta nijak nechcem kritizovat. Mozno si nejak trafil to spravne mnozstvo oleja, ktore Ti vyhovuje. V poriadku. Len niektore veci tu boli popisane, myslim, nespravne. Myslim = nemam zakonite pravdu. :D :D
Obrázok užívateľa
Supi
*******
*******
 
Príspevky: 818
Registrovaný: 27 Máj 2013, 10:07
Bydlisko: Bratislava
Motorka: Iná

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Meky » 21 Jún 2018, 20:45

Supi, jistě, množstvím oleje v tlumiči se tvrdost pružiny nezmění. Množství oleje může hrát roli při rychlosti pohybu tlumiče nahoru a dolů. Výrobce, jak již někde bylo zmíněno vychází asi z váhy jezdce cca 70-80 kg, což je případ Vladimíra a celkem v pohodě se dostal na 1/3 celkového zdvihu při statickém předpětí. Já u NC- X a s mojí váhou to měl daleko větší. Měkké pružiny a méně oleje by byla variant ještě horší. Ano, s méně oleje budou tlumiče třeba v zatáčkách na nerovné vozovce nebezpečnější, uskákané, ale Vladimírovi jde zřejmě o něco jiného, než by se dalo čekat. Na předku, jak je známo, nic štelovat nejde. Takže buď se někdo smíří s tím co má, nebo bude laborovat s olejem nebo pružinami. :o
Meky
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 594
Registrovaný: 20 Okt 2015, 17:42
Bydlisko: Bílovec
Motorka: Honda NC 750X

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod vladimir » 21 Jún 2018, 22:41

takto Supi..

ja som nezmenil prietok oleja nejakým zásahom od nastavenia výrobcu.. že som kúsok znížil hladinu tak vzduch nad ním ktorý sa tiež stláča keď ide olej hore mu kladie menší odpor.. takže je to kúsok mäkšie.. ani som nemenil viskozitu oleja.. dal som Motul W-10..


teraz si napíšme o olejoch.. vypustíš z nejakého pracovného stroja hydraulický olej.. ten stroj má odkrútené tisíce hodín ale olej nieje čierny..to isté prevodovky.. ale olej z tlmičov motorky ktorá má pár tisíc kilometrov čo sa rovná niekoľko sto hodín je čierny bordel..

akože nemá byť z čoho čierny.. no to by tie rúry museli byť z nejakej tvrdej chrómovej oceli.. ale že je to obyčajné železo a pružina je tvrdá a drsná tak tam nabrúsi tento šmír.. preto som struny vyhladil a ľahšie sa šúchajú o boky.. lebo ona sa tam nestláča rovno ale sa zvlní a tre o boky..


či tam dáš Motul, Castrol, Ohlins vypustíš čiernu sračku.. takže či ti ten šmír bude kolovať v hociktorom s týchto olejov bude robiť ďalšie škody ktoré sa prejavia neskôr.. v tlmiči nieje len olej, struna, semering.. sú tam ešte vodiace púzdra a ten šmír ich derie..

pozrel som si tie videa niekoľko krát. dík.. na tom prvom videu obrázok vpravo hore to je ako by tam ani olej nemal a je to rana na motorku až je s toho pocit že sa muselo aj niečo poškodiť.. na druhom videu pri tom výjazde hore je jasne povedané aké je dôležité aby sa po odskoku to koleso pomalšie vrátilo dole.. pružina nepracuje po celej dĺžke lineárne.. pri náraze kolesa na hrb sa rýchlo stlačí ale späť ju musíš brzdiť a neľahne motorka dole na doraz lebo stlačená pružina sa väčšou silou snaží vrátiť..


ale môžeme si pozrieť aj 100 filmov dobré nastavené tlmiče a mäkké tlmiče keď nenájdeme ani jedno video kde bude jazda na tvrdých tlmičoch.. ako sa chová motorka na nerovnostiach keď má tvrdé tlmiče ? jednoducho jazda po rebríku bez pérovania.. také video chýba.. hľadal som a nenašiel..
vladimir
Sponzori
Sponzori
 
Príspevky: 429
Registrovaný: 30 Júl 2017, 07:20
Bydlisko: Rohožník na Záhorí
Motorka: Honda NC 750S

Re: Progresivne pružiny NC750X

Poslaťod Richi » 22 Jún 2018, 00:42

vladimir píše:
ja som nezmenil prietok oleja nejakým zásahom od nastavenia výrobcu.. že som kúsok znížil hladinu tak vzduch nad ním ktorý sa tiež stláča keď ide olej hore mu kladie menší odpor.. takže je to kúsok mäkšie.. ani som nemenil viskozitu oleja.. dal som Motul W-10..



Prečo by mal ísť olej hore? Prečo by sa mala meniť jeho hladina? Nato nemá dôvod. (Teda mení sa jeho hladina vplyvom dilatácie ale to môžme teraz zanedbať.)
Keď sa tlmič zasúva, olej pod piestom je cez planžetu pretláčaní do priestoru nad piestom. Keď sa tlmič vysúva olej nad piestom je podtlakom ťahaných do priestoru pod piestom. To znamená že hladina je ± rovnaká a mení sa len poloha piestu.

Olej vykonáva prácu v mieste kde je piest s planžetami. Nad planžetami olej do procesu tlmenia nevstupuje. Výška hladiny je dôležitá pre životnosť oleja a pre správne chladenie. Ak si hladinu znížil, olej skôr degraduje a bude sa viacej hriať. Pokiaľ sa piest nedostane na miesto mimo oleja, vplyv na tlmenie to nebude mať.
1/2018 (NC 35840) + 58 092km
Obrázok užívateľa
Richi
Administrátor
Administrátor
 
Príspevky: 2939
Registrovaný: 22 Máj 2014, 20:59
Bydlisko: Bratislava
Motorka: Iná

PredchádzajúciĎalší

Späť na Rám, odpruženie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia